x

2017. évi csikók bélyegzésével kapcsolatos határidők és szankciók

2018. január 4.

Felhívjuk a Tenyésztőtársak figyelmét a 2017. évi csikók bélyegzésével kapcsolatos alábbi határidőkre és szankciókra.

 

  • Lófélék azonosításáról szóló 110/2013. Kormányrendelet előírásai szerint az állat tulajdonosának vagy a tulajdonos megbízásából az állattartónak a Magyarországon született lófélék egyedi azonosítását saját költségén el kell végeztetnie a születés helye szerinti gazdaság elhagyását megelőzően, de legkésőbb a születésük időpontjától számított 12 hónapon belül.
  • Az egyesület Tenyésztési Programja szerint a jogszabályban meghatározott fenti időtartamon túl azonosított csikók származásának hitelességét minden esetben DNS-vizsgálattal kell igazolni, melynek minden költsége a csikó tulajdonosát terheli.
  • 2018. január 1-jétől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szigorítja az útlevél-kibocsátás rendjét.
    A fenti jogszabályban meghatározott időtartamon túl azonosított csikók részére csak ún. „másodlat” lóútlevél, illetve „helyettesítő okmány” állítható ki. Az ezen okmányokkal rendelkező lovakat automatikusan kizárják az emberi fogyasztásra vágható állatok köréből. Az intézkedés bevezetésére a visszaélések megakadályozása, valamint az élelmiszerlánc-biztonsági kockázatok csökkentése érdekében kerül sor.
    Letölthető dokumentum: A Nébih közleménye a lóútlevél-kiadás rendjének változásáról

Fentiek miatt kérjük azokat a Tenyésztőtársakat, akik tenyészetében még van 2017. évi nem bélyegzett csikó, hogy a Tenyésztési Iroda elérhetőségein, illetve a területileg illetékes lótenyésztési felügyelőnél haladéktalanul jelentkezni szíveskedjenek!
Tenyésztési Iroda tel.: Veres Mária (70) 603-99-13
Lótenyésztési felügyelők elérhetősége