2019. évi csikók bélyegzése – határidők és szankciók

2020. január 3.

Határidők

• Lófélék azonosításáról szóló 110/2013. Kormányrendelet előírásai szerint az állat tulajdonosának vagy a tulajdonos megbízásából az állattartónak a Magyarországon született lófélék egyedi azonosítását saját költségén el kell végeztetnie a születés helye szerinti gazdaság elhagyását megelőzően, de legkésőbb a születésük időpontjától számított 12 hónapon belül.
  • a csikók azonosításának szakmai feltételrendszerét korábban az alábbi tájékoztatóban foglaltuk össze:
    Tudnivalók a 2019. évi csikók azonosításáról

Szankciók

• Az egyesület Tenyésztési Programja szerint a jogszabályban meghatározott fenti időtartamon túl azonosított csikók származásának hitelességét minden esetben DNS-vizsgálattal kell igazolni, melynek minden költsége a csikó tulajdonosát terheli.
  • A jogszabályban meghatározott fenti időtartamon túl azonosított csikók esetén az egyesület által tagi támogatásként egyébként ingyen biztosított transzponder költsége a csikó tulajdonosát terheli.
  • 2018. január 1-jétől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szigorította az útlevél-kibocsátás rendjét.
    A fenti jogszabályban meghatározott időtartamon túl azonosított csikók részére csak ún. „másodlat” lóútlevél, illetve „helyettesítő okmány” állítható ki. Az ezen okmányokkal rendelkező lovakat automatikusan kizárják az emberi fogyasztásra vágható állatok köréből. Az intézkedés bevezetésére a visszaélések megakadályozása, valamint az élelmiszerlánc-biztonsági kockázatok csökkentése érdekében került sor.
    Letölthető dokumentum: A Nébih közleménye a lóútlevél-kiadás rendjének változásáról
  • A jogszabályban meghatározott fenti időtartamon túl azonosított csikók az őshonos kancatámogatásban részt vevő kancákra előírt csikószaporulatként nem fogadhatóak el, mivel a pályázó induláskor vállalta a hatályos általános jogszabályi kötelezettségek betartását.

A határidők betartása és a szankciók elkerülése érdekében kérjük azokat a Tenyésztőtársakat, akik tenyészetében még van 2019. évi nem bélyegzett csikó, hogy a Tenyésztési Iroda elérhetőségein, illetve a területileg illetékes lótenyésztési felügyelőnél minél hamarabb jelentkezni szíveskedjenek!
Tenyésztési Iroda tel.: Veres Mária (70) 603-99-13
Lótenyésztési felügyelők elérhetősége