x

A nóniusz fajta

A Nonius Senior anglo-normann méntől eredeztetett fajta típusában és megjelenésében is kuriózum a világ lófajtáinak sorában. A nagy testtömeg, a kiváló szervezeti szilárdság, munkaképesség és készség a XIX. század harcászati céljainak megfelelően kitenyésztett ősöktől öröklött tulajdonságok.

A származását tekintve angol félvér eredetű fajta, a melegvérű igás lófajták markáns megtestesítője. Fő típusai a tömegesebb, általában fekete színű mezőhegyesi és a szikárabb, döntően pej színű hortobágyi nóniusz. A fajta legfőbb jellegzetessége a test nagyságával arányos félkos-, esetenként kosfej. Nyaka az arab és spanyol-nápolyi ősöknek köszönhetően magasan illesztett, középhosszú, olykor rövid. Marja középmagas, izmos, telt. Háta, ágyéka középhosszú, széles, jól izmolt.

Fara elég nagy terjedelmű, enyhén lejtős, hossza nem éri el a félvér lovak farhosszúságát. Mellkasa dongás, kevésbé mély. Hámos jellegének megfelelően szügye széles, igen jól izmolt. Ízületei terjedelmesek, inai szárazak.

Standard méretei: marmagasság bottal 155-165 cm, övméret 180-210 cm, szárkörméret 21-23 cm. A fajta küllemében és értékmérő tulajdonságaiban határozott egyöntetűséget mutat.

Nyugodt vérmérsékletű, tartós teljesítményre képes fogatló. A korábban megrendezett távhajtási versenyeken állóképességét és mozgáskészségét számtalanszor bizonyította. Munkakészsége páratlan, kocsiban és nyereg alatt egyaránt jól használható. Legkiválóbb egyedei a modern fogatsportban nemzetközi szinten eredményesek.

A fajtát a magyar országgyűlés 2004. évben -a veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett állatfajták sorában- nemzeti kinccsé nyilvánította.