x

Csikók kötelező tartásbejelentése

2019. december 18.

Ismételten és nyomatékosan felhívjuk a Tenyésztőtársak figyelmét, hogy a hatályos jogszabályok szerint minden állattartó köteles a központi adatbázisba bejelenteni az egyedileg megjelölt lóféle Tenyészet Információs Rendszerben (TIR) nyilvántartott tartási helyét, valamint annak változását.

Ennek értelmében a tenyészetben található minden egyed, így a tárgyévben azonosított csikók tartóbejelentése is kötelező.

A lóútlevél a tartó személyét NEM IGAZOLJA, az kizárólag a tulajdonost tartja nyilván. 

A csikók tartásbejelentése az azonosításkor NEM AUTOMATIKUS, a lóútlevél kézhez vétele után kell megtenni az alábbiak szerint.

A tartóbejelentés egyetlen, jogszabálynak megfelelő módja a Lófélék egyedbejelentő lapja – tartás kezdete c. nyomtatvány beküldése a Nébih felé elektronikus vagy postai úton!
Amennyiben az elektronikus beküldést választja, postai úton már ne küldje el a bejelentést!
Letölthető dokumentum: Lófélék egyedbejelentő lapja – tartás kezdete
Postacím: Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság 1537 Budapest Pf. 407.
E-mail: mgei@nebih.gov.hu

Kérjük, a kitöltéskor fokozottan figyeljen az alábbiakra:

  • saját tenyésztésű csikó esetén a tartás kezdete a születési dátum
  • vásárolt csikó esetén a tartás kezdete a vásárlás napja
  • a bejelentőlap dátuma nem lehet korábbi, mint a tartás kezdetének dátuma
  • őshonos kancatámogatás pályázatban részt vevők esetén a csikó első tartója kizárólag a pályázó lehet, az adott kancához tartozó kötelező csikószaporulat csak ebben az esetben kerül elfogadásra
  • Amennyiben a csikó bélyegzés után értékesítésre került vagy esetleg elhullott, a tartás bejelentése akkor is kötelező, de a Lófélék egyedbejelentő lapja – tartás vége c. nyomtatványon a Nébih felé a kijelentést is meg kell tenni!

Mivel az őshonos kancatámogatás kötelező csikószaporulata elfogadásának egyik feltétele is a tartóbejelentés megléte, kérjük az érintett Tenyésztőtársakat, az eddig bevallott szaporulatok esetén különösen ellenőrizzék a bejelentés meglétét!

A Tenyésztési Iroda telefonon vagy előre egyeztetett időpontban személyesen segítséget nyújt az ügyintézésben.