Emelkednek az ex situ őshonos támogatások leigényelhető összegei

2018. április 12.

A tenyésztőszervezeteknek – az MLOSZ-szel együttműködve – a Magyar Államkincstárral és a Miniszterelnökséggel folytatott tárgyalásai eredményeként ismét módosult a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának ex situ vagy in vitro megőrzése, továbbá a genetikai beszűkülést megelőző tanácsadói tevékenységek támogatása című (VP4-10.2.1.2-17 kódszámú) felhívás.

A módosítás a kötelező tenyészetben tartás minimális és maximális támogatható idejét érinti, s mivel a támogatás mértéke EUR/nap összegben került meghatározásra, ez a módosítás  a leigényelhető összegeket a korábbiakhoz képest megnöveli.

Kötelező tenyészetben tartás min. és max. támogatható idejének módosulása:

• Mén felnevelése jogcím: 180-330 nap/év helyett → 180 – 1095 nap (3 naptári év) → kb. 101 EUR/év emelkedés
  • Mén tartása jogcím: 180-270 nap/év helyett → 180 – 1825 nap (5 naptári év) → kb. 532 EUR/év emelkedés

A módosítás teljes szövege:

Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának ex situ vagy in vitro megőrzése, továbbá a genetikai beszűkülést megelőző tanácsadói tevékenységek támogatása” című (VP4-10.2.1.2-17 kódszámú) felhívás