Ex situ apaállatjelölt felnevelése támogatás igénybe vételének részletes feltételei

2017. június 15.

Támogatás beadási időszakok

2017. június 1-július 3.
2018. június 1-30.

Támogatás igénylője

• tagja az egyesületnek
  • rendelkezik ügyfél-regisztrációs számmal
  • rendelkezik lótartásra vonatkozó tenyészetkóddal
  • megfelel a méncsikónevelés tenyésztési programban meghatározott tartási követelményeinek
  • a támogatásba első évben bevonni kívánt egyed TARTÓJA, azaz az általa tartott méncsikó egyedi, lóútlevélszám szerinti bejelentését tenyészetkódjára a Lófélék egyedbejelentő lapja – tartás kezdete című nyomtatványon a Nébih felé legkésőbb 2017. november 1-jéig megtette. Bértartásban lévő egyed akkor pályázható, ha a támogatást igénylő a bértartó tartási helyére tenyészetkódjával bejelentkezett.
  • rendelkezik ügyfélkapu regisztrációval és hozzá tartozó érvényes jelszóval

Támogatható egyedek köre

• 2017. évi vagy korábbi születésű, az egyesület által kijelölt apaállat-jelöltek

Támogatás mértéke

• támogatható időszak/év: min. 180 nap – max. 330 nap
  • a támogatott időszak a tartónyilvántartásba történő ki- és bejelentés dátumai alapján kerül meghatározásra
  • támogatási összeg: 2,9 EUR-nak megfelelő forintösszeg/nap→max. 957 EUR/év
    (a támogatás Forintban kerül kifizetésre, az átváltási arány a kifizetési kérelem benyújtási évének január 1-jén fennálló Európai Központi Bank középárfolyama)

Szakmai és adminisztratív kötelezettségek

• 5 éves kötelezettségvállalási időszak alatt legalább 1 támogatott apaállatjelölt tartása az előírt tartási követelmények szerint évente min. 180 napig (a kifizetési kérelemben évente szerepelhet más egyed)
  • megfelelés a tartási követelményeknek
  • első kifizetési kérelem beadásáig előírt feltételek (várhatóan 2018.április hónap):
    • a méncsikónevelő telephely egyesület általi akkreditálása
    • az első gazdálkodási évben támogatandó egyed egyesület általi minősítése
  • fajtamegjelölést tartalmazó lóútlevél megléte. Kérjük a pályázókat, az érintett egyed lóútlevelét ellenőrizni, fajtamegjelölés hiánya esetén a Tenyésztési Irodát haladéktalanul értesíteni szíveskedjenek!
  • tartónyilvántartásba bejelentés
  • tenyésztési adminisztráció naprakész vezetése

Tenyésztési Program által előírt tartási követelmények

• azonos évjáratba tartozó, min. 2 ménivarú egyedből álló kiscsoportos tartás az 5 éves kötelezettségvállalási időszak alatt folyamatosan. Nem kötelező minden egyednek támogatottnak lennie!
  • 0,5 ha/egyed takarmányforrást és életteret egyaránt biztosító terület
  • elfogadható a félszabad körülmények közötti, de rendszeres gondozói jelenlétet megvalósító tartás (lekötött abrakolás, rendszeres pataápolás, egyedi állategészségügyi beavatkozások stb.)

Támogatás igénylésének menete

• pályázati szándék esetén kérjük, az igazolás kiállításához szükséges kérelmet egyesületünknek kitöltve elektronikus úton visszaküldeni szíveskedjenek→Ex situ igazolás kérelem 2017 apaállatjelölt tartása
  • a visszaküldött nyomtatvány alapján az egyesület kiállítja a támogatási kérelem kötelező mellékletét képező igazolást, megküldi azt záradékolásra a Pest Megyei Kormányhivatalnak, majd elektronikus úton megküldi az érintett tagok részére. Mivel e folyamat jelentős időt vesz igénybe, kérjük a pályázni szándékozókat, hogy a jelentkezési lapot minél hamarabb visszaküldeni szíveskedjenek.
  • a támogatási kérelem benyújtása elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül történik a kifizető ügynökség beadási felületén
  • a támogatási kérelemhez csatolandó dokumentumokat szkennelt formában kell feltölteni a kérelemhez ( az egyesületi igazolás csatolása kötelező!)
  • a támogatást igénylő a kérelem beadásakor köteles 5 éves előrehaladási tervet készíteni, amelyben éves bontásban szerepelteti a támogatandó egyedek számát. Az előrehaladási terv a kötelezettségvállalási időszak második évében, a második kifizetési igénylés benyújtásakor egyszer módosítható, maximum 40%-os kötelezettségvállalás csökkentéssel.

Részletes pályázati kiírás, útmutatók

VP4-10.2.1.2-17 Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának ex situ vagy in vitro megőrzése, továbbá a genetikai beszűkülést megelőző tanácsadói tevékenységek támogatása

Támogatási kérelem elektronikus beadásának kitöltési útmutatója

Dátumok, határidők

• kötelezettségvállalási időszak: 2017. május 1-2022. április 30. (2018. évi pályázók esetén 2018. május 1-2023. április 30.)
  • támogatási kérelem beadási időszak: 2017. június 1-július 3. (2018. évi pályázók esetén 2018. június 1-június 30.)
  • kifizetési kérelem beadási időszak: 2018. évi egységes kérelem benyújtási időszaka (2018. évi pályázók esetén 2019. évi egységes kérelem benyújtási időszaka)