I. Fiatal fogatlovak világbajnoksága Mezőhegyesen

2015. szeptember 18.

Jövő hét csütörtöktől vasárnapig Mezőhegyesen rendezik meg a világon először a fiatal fogatlovak világbajnokságát.

Nóniusz fajtában a Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. alábbi 3 lova minősült a részvételre.

5 éves lovak kategória:

• Nonius IV-15 Toszka; hajtó: Papp János
  • Mezőhegyes Nonius-8 Taksony; hajtó: Németh Krisztián

7 éves lovak kategória:

• Nonius IX-20 Rokka; hajtó: Papp János

Pap István Tibor, a házigazda Mezőhegyesi Állami Ménes igazgatója az esemény keddi sajtótájékoztatóján kifejtette, más szakágakban ez a vb már régóta létezik és nagy a presztízse, ugyanakkor fogathajtásban most először írta ki a nemzetközi szövetség (FEI). Egyben nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy elsőként a magyar pályázatra esett a választás.

“Ennek a versenynek köszönhetően a fiatal lovak szintről szintre lépve integrálódhatnak a rendes világbajnokságok fogataiba. A tenyésztés szempontjából is fontos ez a verseny, illetve nagyszerű piaci kilátásokat nyit meg, a versenyzőknek pedig kiváló lehetőség, hogy jó lovakat találjanak és vegyenek” – mondta a legrégebbi, 1784-ben alapított állami ménes vezetője.

A vb-n öt-, hat- és hétéves lovak mérik össze a tudásukat egyes fogatban, külön kategóriába sorolva. A verseny leginkább a fedeles világkupákhoz hasonlít majd, azaz a maraton- és az akadályhajtás elemeit ötvözik. A pályát – ahogy a vasárnap kettős magyar sikerrel zárult fábiánsebestyéni kettesfogathajtó-világbajnokságon – Fintha Gábor építi. A korosztályok pályái között lesznek különbségek, a legidősebb lovak esetében például már megjelenik a vizes akadály is.

A hivatalos versenynap előtt egy nappal, szeptember 23-án, szerdán délután kerül sor a világbajnokság megnyitójára, melyet látványos lovasprogram követ. A műsor a mezőhegyesi ménes 230 éve előtt tiszteleg, többek között a történelmi lófajták bemutatójával, ötös fogatokkal, a résztvevő nemzetek zászlóit vivő nóniusz kettes fogatokkal, lovastorna-bemutatóval és lovaskarusszellel.

A világbajnokságot kulturális programok – többek között lovas színházi bemutató és népművészeti kirakodóvásár – színesítik.

További információ: https://www.facebook.com/mamkft/ , http://www.mamkft.hu

Mezohegyes vb plakat