x

Őshonos kancatámogatás – kifizetési kérelemben feltüntetett csikószaporulat igazolása

2019. december 17.

Az in situ kancatámogatás pályázati előírása szerint a támogatási időszak végéig támogatott tenyészkancánként legalább egy, bármilyen ivarú csikó bejelentése kötelező.

A csikó elfogadásának feltételei

  • a megfelelő kancához tartozik
  • a támogatási időszakban született és fajtejellel azonosított (2016. évi pályázók esetén 2016. 2017. vagy 2018. évi, 2017. évi pályázók esetén 2017. vagy 2018. évi)
  • a pályázó tenyészetkódjára tartásra bejelentett (bővebben: Őshonos kancatámogatás – csikószaporulat kötelező tartásbejelentése)
  • a pályázati felületen helyes azonosítóval, karakterhiba nélkül rögzített 

Bevallott csikószaporulat szakmai ellenőrzése

Egyesületünk a Magyar Államkincstártól 2019. december 11-én december 20-i adatszolgáltatási határidővel megkapta a 2018-as gazdálkodási évre vonatkozó, 2019-ben beadott kifizetési kérelemben feltüntetett csikószaporulatok adatait.

A Tenyésztési Iroda 2019. december 17-én 69 kancatartó összesen 163 csikójára igazolta le a törzskönyvbe tartozást.

Bár egyesületünk a kifizetési kérelem beadási tájékoztatóban minden évben felhívja a figyelmet, hogy mire kell figyelni a csikóazonosítók rögzítésekor, ennek ellenére az alábbi típushibák jelentkeztek:

  • nem 17 karakterszámú azonosító (hiányzik az “NO” vagy több “0” karakter a végéről)
  • nem megfelelő ivarú azonosító (“HUN M” helyett “HUN K”)
  • elgépelt azonosító (1 karakterrel eltér a csikószám)
  • nem az adott kancához tartozó csikó

Ezeket a hibákat a Magyar Államkincstárnak minden esetben jeleztük és feltüntettük a helyes azonosítókat, illetve kancákat.
A pályázók részéről hiánypótlásra nincs lehetőség, azonban az egyesület által javított azonosítókat a korábbi évek gyakorlata alapján a Magyar Államkincstár 1-2 karaktertévesztésig nyilvánvaló hibának minősítve figyelembe veheti, azonban a csikószaporulat végleges elfogadásáról a pályázó értesítést kizárólag a kifizetési kérelem elektronikus értesítő okiratának mellékletében kap majd.
Amennyiben a csikó elutasításra kerül, a 2020. évi kifizetési kérelemben újra be kell vallani, ügyelve a helyes adatrögzítésre.

A rögzítési hibában érintett pályázókat a Tenyésztési Iroda külön tájékoztatja a felmerült problémákról.