Tudnivalók a 2021. évi csikók azonosításáról

2021. augusztus 30.

A fajtajellel történő bélyegzés követelményei

• a csikó tulajdonosának rendezett egyesületi tagsági viszonya
  • a kanca rendezett egyesületi tagsági viszonya
  • párosítási terv megléte
  • 2020. évben a nóniusz fajtában tenyésztési engedéllyel rendelkező ménnel történő fedeztetés szerinti jegyzőkönyv megléte
  • ellésbejelentő beküldése az egyesületnek és/vagy a területileg illetékes lótenyésztési felügyelőnek postai vagy elektronikus úton
  • az egyesület részére korábban megküldött, 2021. évre érvényes KKV-nyilatkozat megléte (nemleges KKV státusz esetén is)
  • a csikó használati nevének bejelentése előzetesen a Tenyésztési Irodán vagy az azonosítás helyszínén – 2021. évben a nóniusz csikók kizárólag „H” betűvel kezdődő használati nevet kaphatnak, ettől eltérő névadás esetén a lóútlevél nem kerül hitelesítésre

A feltételek ellenőrzése és teljesülése után a csikószám a területileg illetékes lótenyésztési felügyelő részére kerül kiadásra, aki telefonon egyeztetni fog a tulajdonossal az azonosítás pontos időpontjáról.

Határidő

• Lófélék azonosításáról szóló 110/2013. Kormányrendelet előírásai szerint az állat tulajdonosának vagy a tulajdonos megbízásából az állattartónak a Magyarországon született lófélék egyedi azonosítását saját költségén el kell végeztetnie a születés helye szerinti gazdaság elhagyását megelőzően, de legkésőbb a születésük időpontjától számított 12 hónapon belül.

Szankciók

• Az egyesület Tenyésztési Programja szerint a jogszabályban meghatározott fenti időtartamon túl azonosított csikók származásának hitelességét minden esetben DNS-vizsgálattal kell igazolni, melynek minden költsége a csikó tulajdonosát terheli.
  • A jogszabályban meghatározottaktól eltérően azonosított csikók esetén az egyesület által tagi támogatásként egyébként ingyen biztosított transzponder költsége a csikó tulajdonosát terheli.
  • A jogszabályban meghatározottaktól eltérően azonosított csikók esetén az egyesület által tagi támogatásként KKV státuszú tulajdonosoknak nyújtott 6000 Ft/csikó azonosítási kedvezmény nem vehető igénybe.
  • Az előírt határidőig, de legkésőbb az azonosítás időpontjáig nem benyújtott és nem ellenőrzött adattartalmú KKV-nyilatkozat esetén a KKV státuszú tulajdonosoknak nyújtott 6000 Ft/csikó azonosítási kedvezmény nem vehető igénybe.
  • 2018. január 1-jétől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szigorította az útlevél-kibocsátás rendjét.
    A fenti jogszabályban meghatározott időtartamon túl azonosított csikók részére csak ún. „másodlat” lóútlevél, illetve „helyettesítő okmány” állítható ki. Az ezen okmányokkal rendelkező lovakat automatikusan kizárják az emberi fogyasztásra vágható állatok köréből. Az intézkedés bevezetésére a visszaélések megakadályozása, valamint az élelmiszerlánc-biztonsági kockázatok csökkentése érdekében került sor.
    A jogszabályban meghatározott fenti időtartamon túl azonosított csikók az őshonos kancatámogatásban részt vevő kancákra előírt csikószaporulatként nem fogadhatóak el, mivel a pályázó induláskor vállalta a hatályos általános jogszabályi kötelezettségek betartását.